Pomoć u potrazi

DRUŠTVENE MREŽE I PLAKATI

Društvene mreže:

Ne prestajte da objavljujete informaciju o nestaloj osobi na društvenim mrežama. Zamolite prijatelje na društvenim mrežama da u što većoj meri podele informaciju o potrazi za vama bliskom nestalom osobom. Svako novo deljenje informacije na društvenim mrežama povećava šansu da i oni koje ne poznaju lično osobu za kojim tragate, mogu da doprinesu nekim svojim saznanjem. Praćenje reakcija na objave na društvenim mrežama zahteva vreme, budnost i eventualnu pripravnost. Razmislite o tome da uključite osobu iz porodice, rođake ili prijatelje koji vam mogu pomoći u praćenju reakcija i komentara na društvenim mrežama. Ne dozvolite da vam eventualna važna informacija koja može doprineti potrazi, promakne. Osvežavajte informacije o osobi za kojom tragate. Ukoliko imate saznanja da je osoba viđena na nekom mestu, takođe obavestite javnost o tome, putem društvenih mreža. Svaki novi trag može doprineti pronalasku nestale osobe.

Plakati:

Izradite plakate sa fotografijom nestale osobe. Od izuzetne važnosti je da plakat sadrži krupan natpis

"nestalo lice", "nestao/la", "da li ste ga/je videli?". Plakate štampajte na belom papiru kako bi navedeni natpisi došli do izražaja i kako bi fokusirali pogled što većeg broja ljudi. Fotografija treba da bude jasna, svežijeg roka. Plakat treba da sadrži ime i prezime nestale osobe, godište, datum nestanka, mesto na kojem je osoba poslednji put viđena, šta je nestala osoba imala obučeno u momentu nestanka, broj telefona policijske stanice i člana porodice.

Plakate postavite na lokacijama na kojima se okuplja veliki broj ljudi poput autobuskih stajališta, ulaza u bolnicu, policijsku stanicu, tržnih centara, podzemnih prolaza, pijaca. Plakate možete postaviti i u javnom prevozu.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć u izradi objave za deljenje na društvenim mrežama ili izradi plakata, pozovite broj Registra nestalih lica Srbije ili uputite zahtev na potraga@nestalisrbija.rs