Period nakon tri meseca

Period duži od tri meseca, posle prvobitnog stanja šoka, straha i iščekivanja, sa sobom donosi i snažan osećaj nemoći. U situacijama kada "vreme stoji" i kada se ne pojavljuje nijedna nova informacija, nemoguće je voditi život onakav kakav je bio pre nestanka drage osobe.

Policija:

I dalje održavajte kontakt sa policijom. Zatražite odgovor na pitanje na koji način vi i vaša porodica možete pomoći u daljoj potrazi. Raspitajte se da li bi eventualno javno raspisivanje nagrade podstaklo potragu. Ukoliko prođe puno vremena, pa i godina, što nije redak slučaj, moguće je uraditi "progresiju fotografije" nestale osobe. Naime, na fotografiju najsvežijeg datuma nestale osobe dodaju se posebni efekti kako bi se postigao pretpostavljeni izgled lica te osobe nekoliko godina nakon nestanka. Iako se ovo najčešće radi u situacijama nestanaka dece, moguće je postupak uraditi i kod odraslih osoba. Ovakve radnje poveravaju se stručnim osobama, i poželjno je konsultovati policiju.

Mediji:

Održavajte medije i javnost zainteresovanim za vaš slučaj. Mediji često traže povod kako bi se ponovo bavili vašim slučajem. Povod mogu biti ključni datumi (3. mesec od nestanka, pola godine od nestanka..). Nemojte zaboraviti da ovi datumi mogu biti pre svega stresni za vas i vašu porodicu, naročito oni koji vas sećaju na lepe trenutke kakvi su rođendani nestale osobe.

Organizacije:

Međunarodni dan nestalih osoba obeležava se 30. avgusta, Međunarodni dan nestale dece 25. maja. Pokušajte da u tim danima skrenete pažnju javnosti na vaš slučaj. Potražite saradnju i pomoć organizacija koje se bave nestalim licima, a koje imaju kapacitet i mehanizme da vaš slučaj drže konstantno prisutnim u javnosti.

Porodice nestalih:

Najbolje vas mogu razumeti oni koji su prošli ili prolaze situaciju u kojoj se nalazite. Uvek postoji mogućnost da se povežete sa porodicama nestalih lica.