Prvih nedelju dana do tri meseca

BUDITE AKTIVNI U POTRAZI

Kontakt sa policijom:

Održavajte stalni kontakt sa policijom, dojavite im svaku novu informaciju, ukazivanje drugih osoba, sumnje. Pitajte policiju na koji način vi i članovi vaše porodice, prijatelji nestale osobe, možete da doprinesete potrazi.

Obilazite mesta, raspitujte se:

Ukoliko je nestala osoba starije životne dobi i ima problema sa amnezijom, zbog koje je i ranije mogla odlaziti od kuće, proverite bolnice, raspitajte se da li imaju prijeme pod imenom nestale osobe ili nekoga čiji identitet nije utvrđen. Obiđite parkove, autobuske i železničke stanice. Ukoliko osoba za kojom tragate ima psihičko oboljenje ili ima problem sa amnezijom, raspitajte se i u javnom prevozu jer postoji mogućnost da je, odlazeći od kuće, koristila gradski autobus, tramvaj.

Ukoliko sumnjate da je neka od kamera na javnim mestima mogla da zabeleži nestalu osobu u momentu nestanka ili neposredno pre toga, ukažite policiji i na tu okolnost. Ukoliko u međuvremenu u kući ili na mestu na kom je nestala osoba boravila, pronađete bilo kakvu sumnjivu okolnost koja bi mogla navesti na trag, prijavite je policiji.

Vodite evidenciju:

Preporučuje se da vodite pismenu evidenciju o svim raspoloživim podacima o nestaloj osobi od momenta nestanka, hronološki po datumima. Zbog prirode situacije koja je stresna i traumatična, poneki dragoceni podaci mogu se nenamerno zaboraviti.

Ostanite zdravi i stabilni:

Važno je misliti na lično zdravlje i psihičku stabilnost. U situacijama kakve su nestanci dragih osoba, i svakodnevno suočavanje sa neizvesnošću, ponekad je dobro potražiti pomoć stručnih ljudi poput psihoterapeuta. U zavisnosti od vašeg stanja, stručnjaci će pronaći model koji će vam u određenoj meri pomoći da se nosite sa situacijom na najbolji mogući način po vas.