O Registru

NESTALI NE SMEJU BITI I NEVIDLJIVI

Brojni nestanci dece i maloletnih lica na godišnjem nivou u Srbiji, alarm su koji se napravedno ignoriše. O nestancima mnogih se ne zna ništa, već samo mali broj njih, zahvaljujući angažovanosti porodice, dopre do društvenih mreža i medija, kada zapravo i započinje javna potraga.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu od 2015. godine beleži na desetine slučajeva nestale dece koja su joj bila prijavljena, a koja su brzim alarmiranjem javnosti, ubrzo nakon toga pronađena i vraćena svojim porodicama. Upravo ti slučajevi potkrepili su stav Centra da će uključivanje šire javnosti u potragu kroz osnivanje Registra nestalih lica Srbije znatno doprineti boljoj potrazi za nestalim licima, pre svega decom.

Deca su najčešće meta pedofila, trgovaca ljudima, pa se i nestanak svakog deteta mora razmatrati i u tom pravcu, pored onih blažih scenarija da se „dete zaigralo“, „zaboravilo da se javi gde ide“, „da želi da pokaže svoj revolt i nezadovoljstvo“… Zbog svojih godina, interesantna su za eksploatisanje u pornografske svrhe, za prinudni rad, prinudnu prostituciju.

Mnoga deca odlaze od svojih kuća jer su žrtve zlostavljanja u porodici.

ZAŠTO REGISTAR NESTALIH LICA SRBIJE ?

Registar nestalih lica Srbije pokenut je u junu 2017. godine. Cilj pokretanja registra jeste vidljivost velikog broja nestalih lica čiji podaci i fotogafije, mimo policijske evidencije, javnosti nisu dostupne. Centar zastupa stav da se takvim pristupom, netransparentnošću, opšta javnost ne može uključiti u potragu i doprineti pronalasku nestalih lica, pre svega maloletnih. Pokretanjem registra – jedinstvene baze nestalih lica sa teritorije Srbije, Centra ujedno podiže svest javnosti o nestancima lica kao svakodnevnoj pojavi.

KAKO UČESTVOVATI U POTRAZI ZA NESTALIM LICIMA?

Registar nestalih lica Srbije dostupan je 24h na adresi nestalisrbija.rs. Registar će se popunjavati u skladu sa Centru dostupnim podacima o nestalim licima. U okviru podataka za svako nestalo lice, građani Srbije imaće priliku da u posebno naznačenom polju ostave podatak o nestalom licu, i time daju doprinos boljoj i efikasnijoj potrazi. Uredništvo registra dostupno je 24h putem adrese info@nestalisrbija.rs 

Registra nestalih lica Srbije pružila je Ambasada Australije u Srbiji