POTRAGA ZA NESTALIMA U SRBIJI – AGONIJA I NEIZVESNOST ZA VIŠE OD 200 PORODICA

U Srbiji se više od 200 osoba vode kao nestale, među njima ima dece i maloletnih, iako su u Registru nestalih većinski punoletne osobe u pitanju, rečeno je za N1 u Centru za nestalu i zlostavljanjnu decu.

„U ovom trenutku 210 osoba se vode kao nestale. O nestancima mnogih se ne zna ništa, već samo mali broj njih, zahvaljujući angažovanosti porodice, dopre do društvenih mreža i medija, kada zapravo i započinje javna potraga“, kaže za portal N1 Ružica Radović iz Centra na čiju inicijativu je osnovan Registar nestalih.

Prema njenim rečima, od januara do jula 2023. godine Centru je prijavljen nestanak 37 osoba, kako punoletnih, tako i maloletnih, što je znatno veći broj u odnosu na 2021. godinu u kojoj je bilo 37 prijava – potraga za 10 završena je tragičnim ishodom, a 12 su pronađeni živi.

„Tokom 2023, od januara 2023. godine do jula 2023. godine smo imali 37 prijava nestalih lica, od kojih osam nisu više među živima, 16 je pronađeno živo, dok se 13 ljudi i dalje vodi kao nestalo“, rekla je ona.

Iako je prva asocijacija na nestanak kidnapovanje, prema podacima iz MUP-a, kriminalne otmice se retko dešavaju u Srbiji, ističe Ružica Radović.

Nestanci mogu biti namerni, usled zlostavljanja, depresije ili sklonosti ka samoubistvu, objašnjava naša sagovornica.

Nenamerni su, kako kaže, nestanci uglavnom usled demencije ili šizofrenije, a prisilni usled otmice ili trgovine ljudima.

„Najčešće nestaju osobe u srednjim godinama i stariji koji imaju neki zdravstveni problem. Demencija se odnosi na širok dijapazon moždanih oboljenja koja uzrokuju dugoročne nemogućnosti razmišljanja, pamćenja i svakodnevnog komuniciranja i funkcionisanja u društvu. Osobe koje pate od demencije su česte žrtve nenamernih nestanaka, jer odlaze od kuće i ne umeju da se vrate, kao i osobe koje pate od duševnih bolesti“, objašnjava Radović.

Kod mladih, naročito u periodu puberteta, karakteristični su odlasci od kuće zbog porodičnih sukoba, loše komunikacije sa članovima porodice, suočavanja sa problemima u društvu, ali i zbog emotivnih problema.

Amber alert

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici 20. jula Zaključak kojim se utvrđuje da je Amber Alert sistem, odnosno prenošenje obaveštenja o prijavi nestanka maloletnog lica putem elektronske komunikacione mreže, s ciljem hitnog preduzimanja mera i radnji na pronalaženju nestalog maloletnog lica, od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

Rešenjem MUP-a, 2. februara 2023. godine obrazovan je Tim za uvođenje ovog sistema u Srbiju sa zadatkom da izradi Analizu početnog stanja i Plana aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje.

Tim dokumentom se definišu i kriterijumi za njegovo aktiviranje i izradu procedure, kao i predlog protokola o saradnji između nadležnih institucija u svrhu definisanja prava i obaveza u postupku razmene informacija u slučajevima obaveštavanja o nestanku lica mlađih od 18 godina.

Sistem Amber alert, nakon procene policije i tužilaštva, preko kanala masovne komunikacije odmah uzbunjuje javnost i na taj način znatno povećava mogućnost da u što kraćem periodu nestale osobe budu pronađene.

Kako je nedavno izjavio direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, urađeno je 90  posla i vezi sa „prvom fazom“ uvođenja ovog sistema i Srbija će dobiti „Amber Alert“.