UHAPŠEN PAR OPTUŽEN ZA UBISTVO I SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE 5 DECE

Odbegli par koji je pokrenuo međunarodnu poteru uhapšen je u Meksiku, a njihovo petoro nestale i ugrožene dece je spaseno, saopštila je američka služba maršala (USMS).

USMS je 15. februara objavio ovaj par na svojoj listi 15 najtraženijih ljudi na svetu, i time ih obeležio kao jedne od najopasnijih i najistaknutijih begunaca u zemlji.

Edgar Salvador Kasijan-Garsija (34) i njegova devojka Araceli Medina (38) iz okruga Franklin u Vašingtonu optuženi su za ubistvo deteta i više oblika seksualnog zlostavljanje dece. Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC) udružio se sa maršalima kako bi pomogao u potrazi za petoro nestale dece, koja su sads vraćena u SAD i smeštena u posebnu ustanovu za oporavak.

„Veoma smo zahvalni što je svih petoro nestale dece spaseno“, rekao je Džon Bišof, koji nadgleda Odeljenje za nestalu decu u NCMEC-u. „Zločini za koje se terete Araceli Medina i Edga Kasijan-Garsija su gnusni i ovim putem mi pohvaljujemo neverovatnu posvećenost organa za sprovođenje zakona. Ovo uspešno spasavanje je pravi pokazatelj važnosti saradnje organa ali i učešća zajednice u zaštiti najugroženije populacije.”

Najbliži članovi porodice izjavili su da im je laknulo i da su zahvalni što su deca pronađena ali da mole medije da poštuju njihovu privatnost u ovom trenutku, i da ne dele fotografije dece.

Begunci sa liste 15 najtraženijih obično su kriminalci koji predstavljaju značajnu pretnju po javnu bezbednost. Generalno, oni se smatraju „najgorim od najgorih“ i mogu uključivati ubice, seksualne prestupnike, velike narko-boseve, ličnosti koje su se bavile organizovanim kriminalom… Od početka programa 1983. godine, više od 250 begunaca koji su se našli na ovoj listi je pronađeno i uhapšeno.

Izvor: https://www.missingkids.org/content/ncmec/en/blog/2023/couple-added-to-us-marshals-top-15-children-believed-to-be-in-danger.html